Mina hundar, en beardis & en beardis/alaskan husky


Lite om hundraserna:
Alaskan Husky är egentligen ett begrepp och inte en hundras i egentlig mening. Namnet Husky har den fått från sitt arv från Siberian Husky men den kan ha allt från Greyhound till någon annan snabb hund som förfader. Hunden definieras till skillnad från andra hundar enbart från sitt syfte (dra en kälke eller en person på skidor snabbt). Är den en bra och snabb draghund med påbrå från en Siberian Husky så är det en Alaskan Husky. Som tidigare sagt handlar det om en mycket snabb draghund och som är mycket populär vid draghundstävlingar.

 Indianerna korsade med de de hade, en del med Greyhound, Irländsk Setter, Pointer men även Alaskan Malamute, Varg och SANT BERNHARD!
Som George Attla (Indian och Värdsmästare i Slädhundskörning) uttryckte saken. "Den vite mannen ska då konstra till allting... Siberian Husky?? Vad är det?... En bra slädhund, är en bra slädhund oavsett om den är renrasig".


Beardisen är oftast mycket lättränad i början och det är inte ovanligt att den är 'bäst i klassen' på nybörjarkursen. Men vill man fortsätta längre möter man ofta en del utmaningar. När beardisen anser att den kan ett visst moment blir den lätt uttråkad. Den är ingen perfektionist och förstår inte vitsen med att träna samma sak om och om igen. En del upplever beardisen som okoncentrerad, den ser sig ofta omkring och kollar in omgivningen istället för att koncentrera sig på sin förare och det aktuella momentet. Ser man tillbaka på rasens ursprungsarbete som vallhund är det lätt att förstå varför. Det är helt meningslöst att bråka med, eller försöka tvinga en beardis, som förare gäller det istället att vara både smartare och roligare än sin hund och det är inte det lättaste!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0