2 Bra att veta

Koppeltvång

Mellan 1 mars och 20 augusti är det koppeltvång i hela Sverige enligt jaktvårdslagen. Det finns lokala föreskrifter i vissa städer gällande speciella områden, men så fort man är utanför dom områden, eller gatorna, gäller koppeltvång. Detta är till hänsyn för vårt vilt och fauna som har sin "yngelperiod" då.

Skönt att slippa få skäll av folk som inte vet varför det är koppeltvång.


 

Rötmånaden

är ett begrepp i bondepraktikan för en månadslång period i slutet av juli och början av augusti. Rötmånaden inleds i slutet av fruntimmersveckan, det vill säga något av datumen 22,23 eller 24 juli och pågår till 22,23 eller 24 augusti. Perioden började historiskt den dag då stjärnan Sirius i stjärnbilden Stora hunden första gången kunde iakttas i gryningen, numera säger man att det är den period då solen står i lejonets tecken. I flera länder kallas motsvarigheten till rötmånaden för just hunddagarna.

Månaden kallas rötmånad för att värmen och den höga luftfuktighetensom är vanlig vid denna tid på året ger gynnsamama förhållanden för bakterietillväxt, vilket gör att matvaror och liknande lätt blir skämda under denna månad. Emellertid är rötmånaden i stort sett att beteckna som vidskeplighet, eftersom det är själva datumet som folk fäster vikt vid, inte väderleken - om så juni månad vore extremt varm och fuktig och juli och augusti kalla och torra så skulle folk tro att maten börjar bli dålig den 22 juli (och ingen skulle förstå varför de drabbades av matförgiftning vid midsommar).

I folktron tillskrivs dessutom rötmånaden en mängd andra egenskaper, det sägs att det händer vederstyggliga ting under rötmånaden, och att människor kan uppföra sig konstigt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0